Τσίμαρης

Βαφή μαλλιών & Κύηση ή Θηλασμός

hair stylist set of tools

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ βαφή μαλλιών όταν είμαι έγκυος ή θηλάζω;
Οι χημικές ουσίες στις μόνιμες και ημιμόνιμες βαφές μαλλιών δεν είναι ιδιαίτερα τοξικές. Οι περισσότερες έρευνες, αν και περιορισμένες, δείχνουν ότι είναι ασφαλές να βάφετε τα μαλλιά σας ενώ είστε έγκυος.

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι πολύ υψηλές δόσεις χημικών ουσιών στις βαφές μαλλιών μπορεί να προκαλέσουν βλάβη. Ωστόσο, αυτές οι δόσεις είναι τεράστιες σε σύγκριση με την πολύ χαμηλή ποσότητα χημικών ουσιών στις οποίες μπορεί να εκτεθείτε όταν βάφετε τα μαλλιά σας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, οι χημικές ουσίες να βλάψουν το μωρό σας, είναι στις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μπορείτε να περιμένετε να βάψετε τα μαλλιά σας μετά το πρώτο τρίμηνο (τις πρώτες 14 εβδομάδες).

Εάν βάφετε μόνες σας τα μαλλιά σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο περαιτέρω φροντίζοντας να φοράτε γάντια, να αφήνετε την βαφή για τον μικρότερο απαραίτητο χρόνο, να αερίζετε καλά το δωμάτιο στο οποίο κάνετε την βαφή κ τέλος να ξεπλύνετε καλά το τριχωτό της κεφαλή σας μετά την βαφή.

Όταν βάζετε τη βαφή μόνο στις τρίχες, μειώνετε επίσης κάθε κίνδυνο. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιείται απορροφώνται μόνο από τα μαλλιά σας και όχι από το τριχωτό της κεφαλής ή την κυκλοφορία του αίματός σας.

Οι ημιμόνιμες φυτικές βαφές, όπως η χέννα, είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση.

Θυμηθείτε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική κατάσταση των μαλλιών σας, κ αυτά μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά στην βαφή από ό,τι συνήθως. Δοκιμάστε αρχικά σε μια μικρή περιοχή των μαλλιών σας. Μιλήστε στον κομμωτή σας για συμβουλές.

Αν και οι πληροφορίες σχετικά με τις θεραπείες μαλλιών κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι περιορισμένες, πιστεύεται ότι δεν είναι βλαπτικό να βάφετε τα μαλλιά σας ενώ θηλάζετε.

Πολύ λίγες από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βαφή μαλλιών εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός σας, επομένως είναι σχεδόν απίθανο μια σημαντική ποσότητα να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος.