Τσίμαρης

5

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση διαγιγνώσκεται όταν ανιχνεύεται ιστός (ενδομητρικός), που κανονικά καλύπτει εσωτερικά τη μήτρα, έξω από τη μήτρα της. Είναι μια αρκετά κοινή ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών μιας γυναίκας. Ενώ υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από την αιτία, δεν υπάρχει καμία κλινικά αποδεδειγμένη απάντηση που να μπορεί να δοθεί όταν οι γυναίκες ρωτούν, “Γιατί έχω ενδομητρίωση;”

Υπάρχουν πολλά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με την ενδομητρίωση. Επώδυνες και βαριές εμμηνορρυσίες (περίοδοι), μαζί με υπερβολικές κράμπες στην περιοχή της μήτρας, χρόνιο πυελικό άλγος ή πόνος και δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή. Όλα ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα/σημεία μπορούν να υποδηλώνουν την ύπαρξη ενδομητρικού ιστού έξω από την μήτρα . Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ενδομητρίωσης και της υπογονιμότητας. Όταν παρουσιάζονται αυτά τα συμπτώματα/σημεία, εξετάζουμε τις γυναίκες, πρώτα με αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, ακολουθούμενη από υπερηχογράφημα. Η οριστική διάγνωση τίθεται μέσω λαπαροσκόπησης (χειρουργική επέμβαση), σε αναζήτηση έκτοπου ενδομητρικού ιστού (στίγματα), βλαβών (ενδομητριωσικών / σοκολατοειδών κύστεων) ή όζων.

Η ενδομητρίωση, ανάλογα με την έκταση των βλαβών που έχει προκαλέσει, κατά την διάγνωση, κατατάσσεται σε τέσσερα στάδια (από το ελαφρύτερο-1 έως το βαρύτερο-4). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αυτά και το αντίστοιχο στάδιο, δεν συσχετίζονται πάντα με το επίπεδο πόνου που μπορεί να βιώνει μια γυναίκα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, γυναίκες που έχουν πολλές βλάβες περιγράφουν ελάχιστο πόνο, ενώ άλλες γυναίκες με ελάχιστα ευρήματα εκφράζουν δυσανάλογα έντονο πόνο.

Οι θεραπευτικές επιλογές των γυναικών με ενδομητρίωση, εξαρτώνται από την ένταση του πόνου, από τα συμπτώματα και σημεία της νόσου αλλά και από τους γονιμοποιητικούς στόχους τους. Η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων ή φαρμάκων ορμονικής καταστολής, μπορούν να είναι αποτελεσματικά όταν επιθυμητή είναι η εξάλειψη του πόνου ή των άλλων συμπτωμάτων. Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, οφειλόμενης στην ενδομητρίωση, συνήθως συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση των βλαβών της ενδομητρίωσης.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την ενδομητρίωση ή πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε σημεία και συμπτώματα της νόσου, μην καθυστερείτε την ετήσια γυναικολογική επίσκεψή σας. Δεν χρειάζεται να ζείτε με πόνο και δυσφορία. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να σας βοηθήσουμε.