Τσίμαρης

Τι είναι η εφηβεία;

Εφηβεία είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το σώμα ενός κοριτσιού αλλάζει και μοιάζει με το σώμα μια γυναίκας.

Πότε ξεκινάει η εφηβεία;

Η εφηβεία (ή ενήβωση) ξεκινά σε φυσιολογικά πλαίσια μεταξύ 8 ετών (το νωρίτερο) και 13 ετών (το αργότερο). Στο διάστημα αυτό ο εγκέφαλος αρχίζει να στέλνει σήματα σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα προκειμένου αυτά να αλλάξουν και να ωριμάσουν. Τα σήματα αυτά λέγονται ορμόνες. Οι ορμόνες είναι χημικές ενώσεις που ρυθμίζουν τις λειτουργίες του σώματος.

05-26-20-how-to-encourage-your-teenage-daughter

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στην εφηβεία;

Κατά την διάρκεια της ήβης (ενήβωσης) (εφηβείας), οι ορμόνες προκαλούν τις παρακάτω αλλαγές:

 • Ψηλώνεις και παίρνεις βάρος

 • Οι γοφοί σου μπορεί να γίνουν ευρύτεροι

 • Το στήθος σου μεγαλώνει

 • Βγάζεις τρίχες στις μασχάλες και γύρω από τον αιδοίο

 • Η μυρωδιά του σώματος σου μπορεί να αλλάξει

 • Μπορεί να εμφανίσεις ακμή ή σπυράκια

 • Εχεις την πρώτη σου περίοδο (ονομάζεται επίσης έμμηνος ρύση)

Πως θα αλλάξει το στήθος μου;

Καθώς το στήθος αρχίζει να ωριμάζει οι σκουρότερες περιοχές γύρω από τις θηλές (ονομάζεται θηλαία άλω) αρχίζουν  να φαίνονται πρησμένες, διογκωμένες και να προεξέχουν. Προοδευτικά το στήθος γεμίζει και γίνεται πιο στρογγυλό. Στο σημείο αυτό μπορεί να αισθανθείς ότι το ένα στήθος είναι πιο μεγάλο από το άλλο (ανισομαστία).

Με την πάροδο του χρόνου αυτή η διαφορά θα μειωθεί και πιθανότατα θα εξαφανισθεί. Μπορεί να αισθάνεσαι ελαφρύ ήπιο πόνο. Όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά.

Τι είναι έμμηνος ρύση (εμμηνορρυσία) (περίοδος);

Μόλις συμπληρωθεί η ενήβωση, το σώμα κάθε μήνα θα προετοιμάζεται για μία ενδεχόμενη κύηση.

Οι ορμόνες του εγκεφάλου δίνουν οδηγία στην ωοθήκη να απελευθερώσει ένα ωάριο. Το ωάριο μεταφέρεται στις σάλπιγγες και περιμένει το σπέρμα ενός άντρα προκειμένου να γονιμοποιηθεί.

Όσο συμβαίνουν αυτά, οι ωοθήκες εκκρίνουν άλλες ορμόνες προκειμένου να προετοιμασθεί η εσωτερική επιφάνεια της μήτρας (το ενδομήτριο) να δεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο (το ωάριο με το σπερματοζωάριο) .

Εάν δεν γονιμοποιηθεί το ωάριο, δεν προκύπτει κύηση και η εσωτερική επιφάνεια της μήτρας, το ενδομήτριο, διασπάτε, αιμορραγεί και πέφτει εκτός σώματος διαμέσου του κόλπου και του αιδοίου.

Αυτή η καταμήνια απόπτωση του ενδομητρίου καλείται έμμηνος ρύση ή εμμηνορρυσία ή απλά περίοδος.

Στις περισσότερες κοπέλες στον δυτικό κόσμο η πρώτη περίοδος ξεκινά μεταξύ 11 και 13 ετών , σπάνια νωρίτερα ή αργότερα.

Η περίοδος φυσιολογικά διαρκεί 2 με 7 ημέρες. Έρχεται συνήθως κάθε 21-45 ημέρες στην εφηβεία (καταμήνιος κύκλος ή εμμηνορρυσιακός κύκλος).  Τα πρώτα 2-3 χρόνια από την πρώτη έμμηνο ρύση μπορεί να υπάρξουν πολλές διακυμάνσεις στο κύκλο. Μπορεί να χάσεις μία περίοδο ή μπορεί να έχεις περίοδο δυο φορές μέσα στον ίδιο μήνα.

Να θυμάσαι ότι εάν έχεις σεξουαλικές επαφές και δεν έχει έρθει η περίοδός σου τότε υπάρχει η πιθανότητα εγκυμοσύνης (κύησης).

Είναι καλύτερα να είσαι προετοιμασμένη για την πρώτη σου περίοδο.  Μπορείς να έχεις προμηθευτεί σερβιέτες ή ταμπόν ή κύπελλο περιόδου και να τα φυλάς στο σπίτι σου πριν ξεκινήσει η περίοδός σου. Μπορείς κάποια από αυτά να τα έχεις στην σχολική τσάντα σου.

Η σερβιέτα τοποθετείται στερεώνεται στην εσωτερική επιφάνεια του εσωρούχου ακριβώς κάτω από το αιδοίο. Απορροφά το αίμα καθώς διέρχεται από τον κόλπο. Το ταμπόν τοποθετείται μέσα στον κόλπο και επίσης απορροφά το αίμα της περιόδου πριν αυτό βγει έξω από το σώμα. Το κύπελλο περιόδου συλλέγει την έμμηνο ρύση χωρίς να την απορροφά.

Η σερβιέτα πρέπει να αλλάζει κάθε 4-8 ώρες, το ταμπόν καλύτερα κάθε 4 ώρες. Τις πρώτες ημέρες της εμμήνου ρύσεως (περιόδου) μπορεί να χρειάζεται να αλλάζεται συχνότερα. Το κύπελο περιόδου πρέπει να αδειάζει, να πλένεται και να επανατοποθετείται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

Μερικά κορίτσια έχουν κράμπες (σφίξιμο και πόνο) στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στην πλάτη κατά την έναρξη της περιόδου τους. Άλλα κορίτσια έχουν πονοκεφάλους ή ζαλίζονται. Κάποιες παθαίνουν διάρροια.

Προκειμένου να βελτιώσεις τον πόνο της περιόδου μπορείς να πάρεις ιβουπροφαίνη ή  ναπροξένη (προσοχή εάν έχεις αλλεργία ή σοβαρό άσθμα). Όσο νωρίτερα λάβεις ένα από τα δύο, στην έναρξη του πόνου, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχεις.

Γυμναστική και θερμοφόρα στην κάτω κοιλιά και στην πλάτη μπορεί να βοηθήσουν.

Σε ποια προβλήματα στην περίοδο πρέπει να ζητήσω ιατρική βοήθεια;

Συζήτησε με τον γιατρό ή γονέα/κηδεμόνα σου, για την περίοδό σου, εφόσον έχεις κάτι από τα παρακάτω:

 • Είσαι 15 ετών και δέν είχες ποτέ μέχρι τώρα περίοδο

 • Οι περίοδοι σου ήταν φυσιολογικές κάθε μήνα και τώρα σταμάτησαν να είναι

 • Η περίοδος σου έρχεται συχνότερα απο 21 ημέρες ή αραιότερα απο 45 ημέρες

 • Η περίοδος σου έχει καθυστερήσει 90 ή περισσότερες ημέρες απο την προηγούμενη

 • Χρειάζεται να αλλάζεις σερβιέτα ή ταμπόν κάθε 1-2 ώρες

 • Η περίοδος διαρκεί περισσότερες από 7 ημέρες

 • Εάν έχεις τόσο έντονες κράμπες που σε εμποδίζουν από τις καθημερινές δραστηριότητες / υποχρεώσεις σου, και δέν υποχωρούν με αναλγητικά

Πότε πρέπει να κάνω την πρώτη μου επίσκεψη στον γυναικολόγο μαιευτήρα;

Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος είναι ο γιατρός που ασχολείται με την υγεία της γυναίκας. Η πρώτη επίσκεψη μίας κοπέλας πρέπει να είναι μεταξύ 13 και 15 ετών. Η πρώτη σου επίσκεψη μπορεί να είναι μια απλή συζήτηση μεταξύ του γιατρού και εσένα. Θα συζητήσετε για τις επόμενες επισκέψεις σου. Θα μάθεις πώς να παραμένεις γυναικολογικά υγιής. Μπορείς να τον ρωτήσεις για το σώμα σου, την ανάπτυξή σου και για το σεξ.

Η ακμή προκαλείται από την υπερδραστηριότητα των αδένων του δέρματος. Παράγουν ένα φυσιολογικό λιπαρό υγρό το οποίο ονομάζεται σμήγμα. Στην εφηβεία αυτοί οι αδένες υπερπαράγουν σμήγμα και αυτό προκαλεί απόφραξη (κλείσιμο) των πόρων του δέρματος

Πρέπει να πλένεις συχνά το πρόσωπό σου με χλιαρό νερό και ένα ήπιο καθαριστικό προκειμένου να απομακρύνεις το πλεονάζων σμήγμα. Αυτό θα περιορίσει τα σπυράκια και την ακμή. Να αποφεύγεις προϊόντα που στεγνώνουν ή ερεθίζουν το δέρμα σου. Μην σκαλίζεις ή τρίβεις το δέρμα σου. Εάν ανησυχείς για τα σπυράκια και την ακμή,  υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να σε βοηθήσουν. Μίλησε με τον γιατρό σου για τις ανησυχίες σου.