Τσίμαρης

Πρώτη επίσκεψη στο Γυναικολόγο

Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος είναι ο γιατρός που ασχολείται με την υγεία της γυναίκας. Η πρώτη επίσκεψη μίας κοπέλας πρέπει να είναι μεταξύ 13 και 15 ετών

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε αμήχανα ή/και με νευρικότητα στην πρώτη σας επίσκεψη. Μπορεί να σας βοηθούσε μια συζήτηση με τους γονείς σας ή με κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε. Ενημερώστε τον γιατρό για το άγχος σας, σίγουρα θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Η πρώτη σας επίσκεψη μπορεί να είναι μια απλή συζήτηση μεταξύ του γιατρού και εσάς. Θα συζητήσετε για τις επόμενες επισκέψεις σας. Θα μάθετε πώς να παραμένετε γυναικολογικά υγιής. Μπορεί να υποβληθείτε και σε κάποιες εξετάσεις.

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αρκετά θέματα υγείας που αφορούν σε εσάς και στην οικογένειά σας. Θα σας κάνει και πιο προσωπικές ερωτήσεις όπως για την περίοδο σας (καταμήνιο κύκλο) και τις σεξουαλικές συνήθειες ή προτιμήσεις σας. Εάν σας ενδιαφέρει η εμπιστευτικότητα των απαντήσεων σας, να ενημερώσετε τον γιατρό πριν απαντήσετε σε προσωπικές ερωτήσεις. Ο γιατρός θα σας διαβεβαιώσει για την εμπιστευτικότητα-ασφάλεια των απαντήσεών σας.

Οι συνηθέστερες εξετάσεις στην πρώτη επίσκεψη είναι η απλή φυσική εξέταση και η εξέταση των έξω γεννητικών οργάνων. Μπορείτε να ζητήσετε να παρευρίσκεται μαζί σας στην εξέταση, μία μαία ή νοσηλεύτρια ή κάποιο ενήλικο μέλος της οικογένειάς σας.

Συνήθως δεν χρειάζεται να υποβληθείτε σε πλήρη γυναικολογική εξέταση στην πρώτη σας επίσκεψη εκτός εάν έχετε προβλήματα όπως ανώμαλη αιμορραγία ή πόνο στην πύελο.

Εάν έχετε ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές σας, θα ήταν σκόπιμο να κάνετε έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν απλά δίνοντας ούρα

Σκόπιμο θα ήταν να κάνετε και κάποια εμβόλια

Θα μετρηθεί το ύψος, το βάρος και η Αρτηριακή Πίεση. Εάν έχετε κάποια άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να εξετασθείτε και για αυτά.

Ο γιατρός θα κοιτάξει προσεκτικά το αιδοίο σας. Μπορεί να σας δώσει και ένα καθρέπτη προκειμένου να κοιτάζεται παράλληλα και εσείς. Θα σας εξηγήσει τα διάφορα σημεία του, τα ονόματά τους και πως να φροντίζετε για την υγιεινή τους.  

gyne1

Τι περιλαμβάνει μία πλήρη γυναικολογική εξέταση;

Η πλήρης γυναικολογική εξέταση συνήθως Δεν χρειάζεται να γίνει στην πρώτη επίσκεψη.

 Περιλαμβάνει τρία βήματα:α) την επισκόπηση του αιδοίου β) την εξέταση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας με ένα κολποδιαστολέα (μητροσκόπιο) και γ) την ψηλάφηση των εσωτερικών  γυναικολογικών οργάνων με ένα χέρι που φορά εξεταστικό γάντι.

Εάν είστε μεγαλύτερης ηλικίας (συνηθέστερα 21 ετών και άνω) μπορεί να υποβληθείτε σε Τεστ Παπ (εξέταση κατά Παπανικολάου). Η εξέταση αυτή γίνεται στο δεύτερο βήμα της γυναικολογικής εξέτασης, δεν πονάει καθόλου και γίνεται συλλογή κυττάρων με μία σπάτουλα και ένα λεπτό βουρτσάκι από τον κόλπο και τον τράχηλο.

Στο τρίτο βήμα της γυναικολογικής εξέτασης (αμφίχειρη εξέταση) ο γιατρός φορά εξεταστικά γάντια, τοποθετεί ένα δάκτυλο του στον κόλπο σας και με το άλλο χέρι πιέζει την κοιλία σας. Ούτε αυτή η εξέταση είναι επώδυνη

Ποια εμβόλια θα μου προτείνει ο γυναικολόγος;

Ο εμβολιασμός ή ανοσοποίηση προστατεύει εναντίον συγκεκριμένων νοσημάτων. Τα εμβόλια που προτείνονται να γίνονται (από το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων) σε τακτική βάση σε όλες τις νεαρές κοπέλες ηλικίας 11 έως 18 ετών είναι:

 • Εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (θηλωμάτων) HPV

 • Ενισχυτικό εμβόλιο εναντίον Τετάνου-Διφθερίτιδας-Κοκκύτη

 • Εμβόλιο κατά του Μηνιγγιτιδόκοκκου

 • Ετήσιο Αντιγριπικό εμβόλιο

Υπάρχουν και εμβόλια που χορηγούνται σε πληθυσμούς με αυξημένο κίνδυνο για συγκεκριμένα νοσήματα όπως το εμβόλιο εναντίον της Ηπατίτιδας Α και το εμβόλιο κατά του Πνευμονιόκοκκου.

Ποια θέματα μπορώ να συζητήσω με τον γυναικολόγο μου;

Τα  συνηθέστερα θέματα που συζητούν οι νεαρές κοπέλες με τον γυναικολόγο τους είναι καθημερινά ζητήματα όπως:

 • Ο πόνος κατά την περίοδο (έμμηνο ρύση) και τα προβλήματα της (συχνή περίοδο, καθυστέρηση στην περίοδο, αίμα στην μέση του κύκλου)

 • Η ακμή

 • Το βάρος και η κατανομή του πάχους

 • Το σέξ και η σεξουαλικότητα

 • Πώς να αποφύγει μια κύηση (αντισύλληψη)

 • Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

 • Κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά

 • Συναισθηματικές μεταπτώσεις

Τι πρέπει να κάνω για να παραμείνω υγιής;

Υπάρχουν ορισμένες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής σας που θα σας βοηθήσουν να μείνετε για πολλά χρόνια δυνατή και υγιής:

 • Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα κάνοντας μια ισορροπημένη δίαιτα και συχνή γυμναστική

 • Αποφεύγεται το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά/παραισθησιογόνα

 • Ζητήστε βοήθεια εάν έχετε συναισθηματικές μεταπτώσεις ή αισθάνεστε μελαγχολική στεναχωρημένη

 • Εάν δεν επιθυμείτε να κάνετε παιδί ή δεν είστε βέβαιη, καλύτερα χρησιμοποιήστε κάποια αντισυλληπτική μέθοδο όταν κάνετε σεξ

 • Προκειμένου να προστατευτείτε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα πρέπει να χρησιμοποιείται προφυλακτικό, να γνωρίζεται καλά τον σύντροφο σας και να περιορίζεται τον αριθμό τους

 • Συνεχίστε τον τακτικό έλεγχό σας στον γυναικολόγο σας, τις απαραίτητες εξετάσεις και ολοκληρώστε τα εμβίλοα σας