Ηλιοθεραπεία στην κύηση

Οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και το σολάριουμ ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Οι έγκυες είναι πιο επιρρεπείς στην υπερθέρμανση, έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα και έτσι είναι υποψήφιες για έγκαυμα (κάψιμο), θερμικό εξάνθημα & χλόασμα (πανάδες).

Η έκθεση στον ήλιο κατά την διάρκεια της κύησης οδηγεί σε μειωμένα ποσά φυλλικού (φολικού) οξέος, μια βιταμίνης απαραίτητης για την ανάπτυξη και ωρίμανση του εμβρύου. Η έλλειψη φυλλικού οξέος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης δισχιδούς ράχης και άλλων γενετικών ανωμαλιών.

Όταν βγαίνεις έξω στον ήλιο φρόντισε να προστατευτείς βάζοντας αντηλιακό κ φορώντας καπέλο, μακρυμάνικα ρούχα και γυαλιά ηλίου. Το αντηλιακό δεν είναι βλαπτικό για το μωράκι σας, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το άφοβα. Προτιμήστε αυτά που είναι ευρέος φάσματος, δηλαδή αυτά που προστατεύουν τόσο από την UVA όσο και την UVB. Πρέπει επίσης να είναι ανθεκτικά στο νερό (water resistant) και να έχουν SPF 30 ή υψηλότερο.

Πίνετε άφθονο νερό για να μην αφυδατωθείτε και αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Εάν επιθυμείτε διακαώς το καλοκαιρινό μαύρισμά σας τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, με προσοχή, μια λοσιόν μαυρίσματος αρκεί να έχετε συμπληρώσει το πρώτο τρίμηνο (τις 14 εβδομάδες). Αποφεύγετε τα σπρέι μαυρίσματος διότι είναι επικίνδυνα για εσάς και το μωρό σας εάν τα εισπνεύσετε.