Μύκητες το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι αποτελεί μια περίοδο χαράς, ξεγνοιασιάς, χαλάρωσης και ανεμελιάς. Μια ενοχλητική φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή είναι αρκετή για να τα ανατρέψει όλα. Την θερινή περίοδο συναντούμε τις περισσότερες γυναίκες που παραπονούνται για παρόμοιες ενοχλήσεις. Πολλές φορές αναζητούν θεραπεία, έχοντας κάνει μόνες την διάγνωση.

Πόσο συχνές είναι οι μυκητιάσεις και πως προκαλούνται?

Οι μολύνσεις από μύκητες είναι πολύ συχνές, αλλά δεν είναι η συχνότερη αιτία ερεθισμού του κόλπου και του αιδοίου. Η συχνότερη αιτία αιδοιοκολπίτιδας είναι η μη ειδική κολπίτιδα (βακτηριακή κολπίτιδα). Περίπου το 30% των μολύνσεων του κόλπου οφείλονται σε μύκητες.

Οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Το καλοκαίρι έχουμε αυτές τις συνθήκες αρκεί να σκεφτείτε το βρεγμένο μαγιό σας. Ωστόσο η σύγχρονη μόδα με τα κολάν, συνθετικά εσώρουχα και η καθημερινή χρήση μικρής σερβιέτας (σερβιετάκι) έχουν διευρύνει την χρονική περίοδο που εμφανίζονται οι μυκητιάσεις.

Υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες ?

Η μόλυνση από μύκητες συνήθως είναι τυχαία. Υπάρχουν όμως προδιαθεσικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν ευκολότερα σε αυτή την μόλυνση. Ο αρρύθμιστος διαβήτης είναι αιτία για υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις. Η πρόσφατη ολοκλήρωση μιας θεραπείας με αντιβιοτικά επίσης μπορεί να ακολουθηθεί από μια μυκητίαση μιας και τα φάρμακα επηρέασαν την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου που προηγουμένως ήταν προστατευτική.

Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, όπως αυτά που συναντούμε σε μία κύηση ή κατά την διάρκεια ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση, μπορούν να καταστήσουν την γυναίκα πιο επιρρεπή σε μία μόλυνση. Η ανοσοκαταστολή – μια κατάσταση που προκύπτει μετά από μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης, μόλυνση από τον ιό HIV, ή από λήψη άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων – αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για μυκητίαση.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας μυκητίασης?

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο κνησμός (φαγούρα) τόσο εξωτερικά στο αιδοίο όσο και στον κόλπο. Το αιδοίο και η είσοδος του κόλπου είναι κόκκινα (ερυθρότητα) και πιθανόν και λίγο πρησμένα (οίδημα).

Το κλασσικό κολπικό έκκριμα που περιγράφεται στις μυκητιάσεις μοιάζει σαν κομματάκια κομμένου γάλακτος ή πιο καλό στο cottage cheese (τυρί σε μικρά κομμάτια). Το έκκριμα αυτό δεν είναι τόσο συχνό. Επίσης οι εκκρίσεις αυτές δεν μυρίζουν καθόλου ή μυρίζουν ελάχιστα.

Η προσπάθεια σεξουαλικής επαφής είναι δυσάρεστη έως επώδυνη.

Τι να κάνετε εάν φοβάστε ότι έχετε μύκητες ?

Έχετε κάποια συμπτώματα, αλλά δεν είστε βεβαία ότι πρόκειται για μυκητίαση. Προτιμήστε να έρθετε να εξεταστείτε (μία απλή γυναικολογική εξέταση με την χρήση ενός κολποδιαστολέα).Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε από κοντά τι να αποφεύγετε ή τι λάθη μπορεί άθελά σας να κάνετε.

Εάν η διάγνωση είναι προφανής θα λάβετε οδηγίες με την κατάλληλη αγωγή. Σε αντίθετη περίπτωση θα στείλουμε ένα δείγμα κολπικού υγρού με μία μπατονέτα και το εργαστήριο θα μας απαντήσει άμεσα εάν πρόκειται για μύκητες.
Εάν εμφανίζεται περισσότερα από 4 επεισόδια μυκητίασης εντός ενός έτους, τότε πρόκειται για υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις και πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια των υποτροπών όπως πχ ένας αδιάγνωστος διαβήτης.

Ποια είναι η θεραπεία για τους μύκητες?

Η θεραπεία για τους μύκητες μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η λήψη ενός χαπιού ή η τοποθέτηση ενός κολπικού υπόθετου και η χρήση μιας εξωτερικής κρέμας για την ύφεση των συμπτωμάτων.

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχετε ταχεία ύφεση των συμπτωμάτων, τότε ή έχετε έναν λιγότερο κοινό μύκητα ή μπορεί να μην έχετε καθόλου μύκητες.

Οι υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις μπορεί να χρειάζονται παρατεταμένα και σύνθετα θεραπευτικά σχήματα κατόπιν μυκητογράμματος.
Τι να κάνετε για να αποφύγετε μια μυκητίαση?

Να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό σας όταν βγαίνετε από την θάλασσα. Να μην ξαπλώνεται στην άμμο της παραλίας ή στην ξαπλώστρα σας δίχως να στρώνεται μία καθαρή πετσέτα θαλάσσης.

Εάν φοράτε εφαρμοστά ρούχα (όπως κολάν) και ιδρώνετε στην δουλειά σας ή στο γυμναστήριο σας , καλό είναι να αλλάζετε και να φοράτε ανάλαφρα ρούχα. Να αποφεύγετε τα συνθετικά εσώρουχα, να προτιμάτε βαμβακερά και να μην χρησιμοποιείτε σερβιετάκια καθημερινά.

Όταν πλένεστε να χρησιμοποιείτε ένα υποαλλεργικό καθαριστικό για την περιοχή, όχι αντισηπτικό και να πλένετε μόνο το αιδοίο. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις διότι με αυτές απομακρύνεται τα φυσιολογικά μικρόβια του κόλπου και μπορεί άθελα σας να εισάγετε ξένα παθογόνα βακτήρια.

Μετά το μπάνιο σας, χρησιμοποιήστε το σεσουάρ των μαλλιών σας, στο κρύο αέρα και στεγνώστε την περιοχή. Την νύχτα κοιμηθείτε χωρίς εσώρουχο.