Ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι

Οι ουρολοιμώξεις είναι αρκετά συχνές και ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις. Τις υποπτεύεστε όταν έχετε πόνο ή τσούξιμο (καύσο) κατά την ούρηση, όταν επισκέπτεστε πολύ συχνά την τουαλέτα, όταν πονάτε χαμηλά στην κοιλιά, έχετε πυρετό και ανατριχήλα (ρίγος). Η καλοκαιρινή περίοδος είναι γεμάτη ευχάριστες δραστηριότητες, συνάμα όμως κάποιες από αυτές προάγουν την εμφάνιση ουρολοιμώξεων ή προδιαθέτουν σε ουρολοιμώξεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης?

Η ουρολοίμωξη αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Τα ούρα είναι θολά, σκουρόχρωμα και μυρίζουν έντονα. Πηγαίνετε πολύ συχνά στην τουαλέτα για να ουρήσετε, αισθάνεστε πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση, νομίζετε πως η κύστη σας δεν αδειάζει και πονάτε χαμηλά στην κοιλία σας.

Οι γυναίκες παθαίνουν τέσσερεις φορές συχνότερα ουρολοιμώξεις σε σχέση με τους άντρες. Το καλοκαίρι αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση ουρολοίμωξης και στα δύο φύλα. Οι γυναίκες 18 έως 40 ετών εμφανίζουν την μεγαλύτερη συχνότητα ουρολοιμώξεων το καλοκαίρι. Μια χρήσιμη γενική συμβουλή για πρόληψη των ουρολοιμώξεων είναι να ουρείτε συχνά, να μην κρατάτε τα ούρα στην κύστη σας και οι γυναίκες να σκουπίζεστε από εμπρός προς τα πίσω

Κολύμπι

Η κολύμβηση και οι δραστηριότητες στην θάλασσα τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούν τον νούμερο ένα παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση ουρολοίμωξης. Όταν κάθεστε πολλές ώρες με βρεγμένο μαγιό, μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια και αυτά να μεταπηδήσουν στην κύστη σας και να προκαλέσουν μόλυνση.

Προκειμένου να αποφεύγετε τις ουρολοιμώξεις που προκαλούνται από το κολύμπι, φροντίζετε να βγάζετε, το συντομότερο δυνατόν, το βρεγμένο μαγιό σας. Τα ιδρωμένα ρούχα μπορούν να έχουν παρόμοια βλαπτικά αποτελέσματα. Στεγνώστε καλά όταν αφαιρέστε τα βρεγμένα ρούχα και φορέστε στεγνά καθαρά.

Αφυδάτωση

Πολλοί απολαμβάνουν την ζεστή θερμοκρασία του καλοκαιριού, αλλά αυτή η ίδια η ζέστη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Όσο περισσότερη ώρα παραμένετε εκτός κλιματιζόμενων χώρων, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να αφυδατωθείτε.
Να πίνετε περισσότερο νερό το καλοκαίρι, ειδικά όταν είστε εκτός σπιτιού. Συστήνονται οι χυμοί με Κράνμπερι διότι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης ουρολοίμωξης. Πίνοντας αρκετά υγρά καθαρίζεται το ουροποιητικό σας, μειώνονται οι συγκεντρώσεις βακτηριδίων στα ούρα και ελαττώνονται οι πιθανότητες να νοσήσετε.

Αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα

Η σεξουαλική δραστηριότητα προδιαθέτει σε ουρολοιμώξεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ειδικά στις γυναίκες. Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, αυξάνεται η σεξουαλική δραστηριότητα και ταυτόχρονα αυξάνεται και η πιθανότητα νόσησης του ουροποιητικού.

Προκειμένου να αποφεύγετε αυτόν τον κίνδυνο καλό είναι να ουρείτε μετά το σεξ. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηριών που μπορεί να προσλάβατε κατά το σεξ. Συζητήστε με τον γιατρό σας, την αντισυλληπτική μέθοδο που χρησιμοποιείται, καθώς κάποιες μπορεί να προάγουν τις ουρολοιμώξεις.

Κίνδυνος πλημμελούς θεραπείας

Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε άμεσα με τον γιατρό σας μόλις εμφανισθούν τα πρώτα ύποπτα για ουρολοίμωξη συμπτώματα. Μια αθεράπευτη ουρολοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους νεφρούς σας.

Ορισμένες ουρολοιμώξεις γίνονται ανθεκτικές σε κάποια αντιβιοτικά. Μείνετε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας διότι εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, μπορεί να χρειάζεστε ισχυρότερη αντιβιοτική αγωγή. Ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού σας και μην αφήσετε ανολοκλήρωτη την θεραπεία που σας χορηγήθηκε.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε και παυσίπονα για την ύφεση κάποιων συμπτωμάτων